Φωτογραφία: Σάββας Ζώτος
Φωτογραφία: Σάββας Ζώτος
Bufotes cypriensis
Ομοταξία: Αμφίβια
Τάξη: Άνουρα
Οικογένεια: Bufonidae
Πρόκειται για νυχτόβιο είδος το οποίο δραστηριοποιείται από την δύση του ήλιου μέχρι την αυγή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει κρυμμένο σε προστατευμένες θέσεις σε τρύπες στο έδαφος ή κάτω από πέτρες. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο είδη βατράχων που εντοπίζονται στο νησί, ο πράσινος φρύνος είναι αρκετά ανθεκτικός σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Είναι ένα αμφίβιο μεσαίου μεγέθους με μήκος σώματος που μπορεί να φτάσει τα 12cm. Φέρει στην επιφάνεια του δέρματος πολλά επάρματα και οι παρώτιοι αδένες είναι πολύ καλά ανεπτυγμένοι και εξέχουν από το κεφάλι. Η ραχιαία και η πλευρική περιοχή του σώματος διαθέτει γκρίζο προς λαδί χρώμα στο οποίο εντοπίζονται πολλές σκούρες λαδί κηλίδες και πορτοκαλί στίγματα. Η κοιλιακή περιοχή διαθέτει συνήθως ανοικτό γκρίζο χρώμα.
Δεν εμφανίζει προτίμηση σε συγκεκριμένο ενδιαίτημα. Τα ενήλικα άτομα τρέφονται με εδαφόβια ασπόνδυλα, κυρίως έντομα, ενώ οι γυρίνοι με φύκη και φυτικό υλικό. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται σε στάσιμα νερά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κάθε θηλυκό γεννά περίπου 2.000-30.000 αυγά τα οποία σχηματίζουν ζελατινώδη επιμήκη νήματα. Από τα αυγά εκκολάπτονται γυρίνοι οι οποίοι παραμένουν στην υδατοσυλλογή μέχρι και την μεταμόρφωση τους σε πλήρη άτομα προς τα τέλη του καλοκαιριού. Οι γυρίνοι του είδους είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος γυρίνοι που απαντώνται στην Κύπρο.
Από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 700 μέτρα υψόμετρο.
Παρουσιάζει ευρεία εξάπλωση σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιάς Ευρώπης ενώ ανατολικά επεκτείνεται μέχρι και την κεντρική Ασία.
Κοινό
Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΚ
Προστατεύεται από τον Κυπριακό Νόμο 153(Ι)2003
Κατεβάστε την κατανομή του είδους (αρχείο kml, Google Earth)
https://www.dropbox.com/s/41v5ubxktcapqco/Bcypriensis.kml?dl=0